KL-Jakarta: Tiada kasih yang hilang

(Published in Sinar Harian & edited by Eskapisminda).

PENULIS TIDAK PERNAH terlintas untuk berkunjung ke Jakarta yang terkenal dengan kesesakan lalulintas yang tegar – “macet”– kata penduduk kota itu. Hati juga tidak pernah teruja untuk berbelanja habis-habisan di syurga membeli-belah Indonesia: Tanah Abang dan Kota Bandung. Lain pula kisahnya dengan ibu dan ibu mertua penulis, setiap tahun mereka mesti mencari alasan untuk terbang ke Jakarta dan Bandung. Murah, kata mereka.

Namun apabila terkenangkan puputan ombak Lautan Hindi tatkala pesawat terbang rendah untuk mendarat di landasan lapangan terbang Ngurah Rai, Denpasar, hati jadi tidak keruan. Persis kekasih yang sedang kasmaran!

Dinobat sebagai “Island of God” oleh pengembara berpengalaman, Bali juga menjadi rumah kepada ribuan insan kreatif dari seantero Asia Tenggara. Lukisan dan kraftangan yang dipamerkan di Pasar Ubud bukan calang-calang nilai seninya. Di sini juga tempat ratusan penulis dunia berkumpul setahun sekali ketika Festival Penulis & Pembaca Ubud diadakan. Di mata penulis, Ubud mirip syurga insan seni Eropah di Tebing Kiri Sungai Seine, Paris.

Begitu juga apabila penulis teringatkan kota pelabuhan Padang, Sumatera Barat. Tempat dipentaskan kisah Siti Nurbaya dan Samsul Bahri; ketulusan cinta mereka telah didalangi oleh Dato’ Marringih. Siti Nurbaya, novel klasik karya pena Marah Roesli itu telah mengangkat martabat sastera bahasa Melayu di persada dunia apabila ianya turut diterjemahkan ke dalam bahasa Rusia.

Padang juga hanya beberapa jam jaraknya jika berkereta untuk sampai di Bukit Tinggi, tanah asal susur-galur adat Minangkabau; juga tempat lahir ikon-ikon sastera Melayu klasik seperti Pak Hamka, Ali Akbar Nais dan Abdul Moies.

Sesungguhnya daerah Padang dan Pulau Bali adalah anugerah tuhan kepada Indonesia. Kepingin sekali ingin terus tinggal saja di sana untuk terus berkarya seni.

Walaupun Malaysia dikurniakan struktur mukabumi dan genggaman ekonomi yang lebih kukuh dari Indonesia, mereka jauh lebih berpengalaman jika dibandingkan dengan kita dari sudut kemantapan sastera mahupun perkembangan muzik dan seni. Lagu-lagu kontemporari garapan komposer Indonesia juga lebih bagus bunyinya di telinga penulis – maaf ini sekadar pendapat peribadi saya.

Perbezaan di antara Malaysia dan Indonesia tidak terhad kepada ekonomi, batasan geografi dan seni sahaja. Baru-baru ini, dunia sesawang negara – tidak ketinggalan portal sosial seperti Facebook dan Twitter – berantakan dengan isu segelintir rakyat Indonesia  yang ingin ‘mengganyang’ Malaysia; mereka menggelarkan diri mereka sebagai “Benteng Demokrasi Rakyat” (Bendera).

Api amarah Bendera merebak tanpa kawalan apabila dikipas dengan isu perkahwinan (perceraian?) di antara Manohara Odelia Pinot dan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry; isu pembantu-pembantu rumah Indonesia yang didera oleh majikan mereka; isu tarian Pendet yang diakui milik kita oleh sesetengah stesen TV antarabangsa yang tidak cukup membaca dan pertelingkahan hakmilik bertindih kawasan maritim Ambalat.

Penulis sebenarnya tidak ingin membutirkan secara terperinci isu Mohara dan Tengku Temeggung Kelantan, tetapi terlintas di benak saya: kenapa kita pula hendak bergolok-berparang kerana masalah rumahtangga orang lain? Jangan sekali-kali kita lupa bahawa di zaman serba moden  ini cinta boleh dijual-beli, fitrah seseorang boleh dikompromi dengan pelbagai material.

Tidak dinafikan ramai pembantu rumah Indonesia didera majikan mereka, tetapi begitu juga bilangan majikan yang mengeluh tentang pembantu rumah yang tidak cekap, mencuri dan mendera anak-anak mereka. Tidak kurang pula rakyat Indonesia yang ditangkap merompak, menculik dan membolos masuk secara haram ke Malaysia. Dua-dua pun salah, bukan?

Menyentuh tentang isu tarian Pendet itu, eloklah kalau kita lupakan sahaja. Discovery Channel yang bermarkas di Singapura, melalui emelnya kepada Ditrjen Nilai Budaya Seni dan Film (NBSF) Indonesia, mengakui bahawa staf promosi stesen tersebut telah terkhilaf tentang hakmilik asal tarian Pendet tersebut. Mereka juga akan meminta maaf secara langsung kepada Menteri Pariwisata dan Kebudayaan, Jero Wacik. Tidak perlu penulis nyatakan di sini bahawa setiap karya seni adalah harta penciptanya; ianya tidak boleh dipakai sesuka hati tanpa akreditasi yang tepat.

Dan sekiranya diplomasi gagal untuk menyelesaikan isu Ambalat, panahkan sahaja masalah itu kepada The Hague. Kita pernah mengalami pengalaman yang sama dengan Singapura berkenaan dengan Pulau Batu Putih. Kenapa perlu mencaci-cerca sesama sendiri seperti orang tidak bertamadun?

Jakarta pula jangan cepat melatah dengan isu-isu begini. Harus penulis titipkan di sini bahawa jutaan wang ringgit dialir kembali ke Indonesia atas nama pelancongan dan peluang pekerjaan di antara kedua negara. Apabila Indonesia dilanda bencana juga,  kita tidak pernah berlengah untuk menolong dari segi kewangan dan tenaga manusia.

Statistik merangkakan bahawa rakyat Malaysia sekarang sedang berkongsi prasarana tanahair mereka dengan lebih kurang dua juta pekerja haram dan 1.4 juta pekerja berpermit Indonesia yang membanting tulang empat kerat di negara ini, tanpa banyak soal. Bukan niat hendak mendabik dada, tetapi setiap toleransi yang diberi ada batasnya.

Kita ini serumpun: rambut sama hitam, kulit sama coklat, bahasa sama lunak. Dicubit paha kanan, paha kiri terasa. Sedikit sebanyak jangan dikira, kelak ditertawa anak-cucu kita.

Rentetan perkara remeh beginikah yang ingin kita penakan di lembaran sejarah antara Kuala Lumpur dan Jakarta untuk telahan generasi akan datang? Tepuk dada tanya selera.

 • Elviza sering terkenangkan arwah ayah mendendangkan lagu “Bengawan Solo” dengan gitar kapuk. Milik siapa lagu itu? 
Advertisements

7 thoughts on “KL-Jakarta: Tiada kasih yang hilang

 1. Elviza,

  You are blessed, blessed with the talent to write in both languages so beautifully. I wish my kids or one of them would be as good as you. A well-thought after writings topped with exquisite flair and style. What more could I ask? This restore my believe in main stream media. Love this one, love it so much I keep the printed paper.

 2. Sebenarnya masalah hubungan Indonesia-Malaysia sangat kompleks. Mengenai banyak pekerja Indonesia yang bekerja di Malaysia, bukan hanya Indonesia yang mendapat keuntungan, tetapi Malaysia juga menikmati low-cost economy terutama labour cost yang juga menguntungkan Malaysia.

  Sedang mengenai budaya, lebih kompleks lagi, kebanyakan orang Indonesia sangat terpengaruh oleh media Indonesia. But someday down the line, Indonesians will learn that despite the nearly limitless press freedom we enjoy we must not sacrifice the bilateral relationship between two countries. Yang penting di sini adalah masing-masing harus menghormati perasaan kedua belah fihak, Malaysia tentu saja boleh menikmati budaya2 Indonesia asal jangan diakui miliknya, sementara Indonesia tidak perlu terlalu overreaktif jikalau ada permasalahan dengan Malaysia, karena overreaktivitas tidak menguntungkan bagi siapapun juga, termasuk untuk Indonesia sendiri…..

  Mari kita berkawan antara Indonesia dan Malaysia… 🙂

 3. Mum,
  Last Sunday I was in Jogja-Solo-Bandung-Jak.
  Jogja as hippish as ever,Solo,soul of Keroncong,Bandung the trendies as ever,Jakarta as choas traffic as ever.
  Itu bukan macet Pak!! itu tragis choas.
  A retro visit.
  Bought a simple sling beg at C-walk Bandung and it bold written
  ‘I love my Family’
  yeah.
  I thought why not!!!!!!We do love our brothers and sisters dont we.Bragging happens.
  Batu Apinya siapa dong!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s